Engegårdkvartetten & Bjørn Sundquist – Shakespeare møter Beethoven

I denne forestillingen får publikumet oppleve Beethovens strykekvartett opus 130 i sin helhet med utvalgte perler fra Shakespeares skuespill og sonetter før og etter hver sats. Skuespiller Bjørn Sundquist framfører Shakespeares tekster.

Ingen poet opp gjennom historien har hatt en større innflytelse på ettertidens kunstnere enn Shakespeare. Da Beethoven døde i 1827 var det fire bind av Shakespeares skuespill og dikt i hans leilighet (i Schlegels tyske oversettelse). Bøkene har blitt beskrevet som veldig slitte som følge av stadig bruk og fulle av understrekninger.

Både Shakespeare og Beethoven var eksistensielle i den forstand at de i sine verk var ute etter et dyptgående uttrykk- skjønnhet alene var aldri målet. Bjørn Sundquist sier følgende om forholdet mellom dem: Ettersom jeg har spilt mye Shakespeare, kjenner jeg igjen den voldsomme lidenskapen, lyset og mørket hos ham, i Beethovens musikk. Som Shakespeare har Beethoven stigninger og fall, forskjellige holdninger til livet. Musikken er som sjelelivet hos Shakespeares skikkelse.

The man that hath no music in himself
Nor is not moved with concord of sweet sounds
Is fit for treasons, stratagems and spoils;
The motions of his spirit are dull as night,
And his affections dark as Erebus.

Shakespeare

Music is a higher revelation than all wisdom and philosophy.
Music is the electrical soil in which the spirit lives, thinks and invents.

Beethoven

Dato
søn 18. feb
Tid
19:00
Billettstatus
Pris: 250-300,-