Red Kite er en lekestue for musikere kjent fra band som Elephant9, Shining, Bushman’s Revenge og Grand General. Med god smak og spinnville musikalske ferdigheter overskrider denne rutinerte gjengen egne influenser og summen av partene i et nytt, energisk uttrykk.

Om du har lyst til å se et knakende godt liveband som gjør nettopp det, foreslår jeg at du kommer på Ælvespeilet, og sjekker dem ut.

Red Kite består av:

Even Helte Hermansen – gitar
Bernt Moen – keys
Trond Frønes – bass
Torstein Lofthus – trommer

Anmeldelser:

Vossajazz 2016

«Dette lyt ein kalla for ei supergruppe! Med musikarar frå Vossa Jazz-yndlingar som Shining, Elephant9, Bushman’s Revenge og Grand General er det duka for hardtslåande taktar i skjæringspunktet mellom psykedelisk 70-talsrock, progjazz og alt anna som er gromt og groovy.

Hermansen er kanskje den i Noreg som får mest ut av kombinasjonen fuzzpedal og Marshall-forsterkar, og Lofthus stiller svært høgt på lista over slagkraftige trommisar. Den rutinerte gjengen kallar Red Kite for leikestova si – her kan dei slå seg laus og sprenge sjangergrenser i spinnvilt samspel. Med god smak og individuelle tekniske ferdigheiter frå øvste hylle overskrid bandet sine inspirasjonskjelder og summen av partane i eit nytt, energisk uttrykk. Dei ovanfor nemnde banda har overvelda publikum med nyskapande kvalitetsmusikk dei siste åra – det er ikkje tvil om at Red Kite er eit band ein lyt få med seg på festivalen til neste år.»

Panorama.no 2016

Jeg kan ikke gi et fullstendig svar på Jan Eggums spørsmål, men jeg følte at fire av heltene i hvert fall sto på den lille scenen på Kulturhuset i Tigerstaden i går kveld. Vel, kanskje ordet scene er noe feil i denne sammenhengen; her står både band og publikum i ett rom som på en og samme tid føles som ei hyttestue og et studio. Dermed fikk den nær halvannen time lange konserten et ekstra intimt preg som føltes nesten skreddersydd for kvartetten.

I det jeg ankommer Kulturhuset få minutter før bandet går i gang med sitt sett, er det knappe ti mennesker i det lille lokalet. Jeg tror nesten ikke mine egne øyne; hvorfor er det ikke flere for å se på dette bandet? Det kom etter hvert flere inn i det intime rommet, men jeg tror vi aldri telte mer enn tyve personer i salen. «Hva er det han tror», spør du kanskje, «hvem er det som har hørt om Red Kite»? Vel – det er sant. Jeg fikk høre om dette bandet via jungeltelegrafen før de spilte en konsert på Mir for en tid tilbake, men jeg hadde da ikke mulighet til å se de den gangen, ei heller når de spilte på Buckleys noe senere. Derfor har jeg kanskje tjuvstarta, men jeg anbefaler i hvert falle alle som ikke har fått sett dette gnistrende orkesteret før om å ta grep og følge denne gjengen fremover.

Hvorfor? Vel, når bandets medlemmer alle har bunnsolid erfaring fra flere av landets aller mest interessante band bør man ta tegninga ganske raskt. En liten titt inn på orkesterets CVer vil avsløre engasjementer i bl.a. Bushman’s Revenge, Elephant9, Shining, Sunswitch og Grand General, m.m.fl. Nå tenker jeg du ble interessert, ja. All den erfaringen disse fire karene har med seg fra sine andre band trekker de frem med stort hell og talent denne kvelden. Det så ikke ut til at de ble skuffet over det lunkne oppmøtet, men flira det vekk med gitarist Even Helte Hermansens muntre introduksjon, «etter konserten kan vi alle møtes i baren og prate litt om hva som har skjedd siden sist». Deretter la de opp et løp gjennom musikkhistoriens smalganger og brede avenyer; her er det plass til alt.

I det konserten nesten hadde slått meg sanseløs og jeg vandret ut i den sommermilde natten visste jeg egentlig ikke hva jeg hadde sett, men fant etter hvert frem til hashtaggen #jazzfusionpsychrock for i hvert fall forsøke å lage noen knagger for min egen nytelses skyld. Kveldens maestro Even Helte Hermansen spilte frem nydelige riff og herlig tematikk som føltes hente mye fra det samme psykedeliske landskapet som ensembler som Agusa og My Brother The Wind trekker veksler på, for ikke å si hans eget spill i Bushman’s Revenge. I midten av scenerommet og med spotlighten i ansiktet satt trommeslager Torstein Lofthus i det som føltes var en konstant detonasjon; være seg det eksplosivt intense sporet «Julenissen», eller den mer dempede låta «Dompap». Hans detaljer, kraft og tilstedeværelse var et blikkfang av dimensjoner og dro frem mange av mine sterkeste assosiasjoner til frijazz og improvisasjon. Sammen med hans tordenskrall og kanonbuldring skapte bassist Trond Frønes et fundament for orkesterets frie spill og spontane innfall med instrumentering som føltes trygg og nysgjerrig på en og samme tid. Sammen med Helte Hermansens gitarer sto for øvrig også Bernt Moens tangenter sterkt; særlig på kveldens første låt ble jeg mektig imponert av mannens ilskne duell med Lofthus hvor man nesten trodde han skulle knekke instrumentet sitt i to.

Det kan være kleint å være til stede på konserter hvor det er få folk til stede; noen ganger kan dog bandet likevel gi oss en god konsert og flire av det. Denne kvelden hadde jeg likevel en tredje type opplevelse; jeg fikk følelsen av å være heldig. Jeg husker sist gang jeg satt med den samme følelsen i kroppen – det var på nå nedlagte So What! i det svenske Bear Quartet slo fra seg med nærmest avsindig intensitet i skjæringspunktet mellom pønk, Sonic Youth og Neil Young. I går kveld følte jeg at vi få utvalgte fikk muligheten til å se fremtidens jazz; en kveld det vil gå gjetord om i årene som kommer.

Om det kommer til å skje avhenger kun av en ting: deg. Gjør deg selv, og norsk musikk, en tjeneste – still opp neste gang du har sjansen til å se Red Kite!

– Mats Johansen/ panorama.no /27.05.2016 (Red Kite @ Kulturhusets lillescene, Oslo, 26.05.16)

salt-peanuts.eu 2016

Høydepunktet denne kvelden ble, uten tvil Red Kite (Even Helte Hermansen – gitar, Bernt Moen – keyboards, Trond Frønes – bass og Torstein Lofthus – trommer). I dette bandet tilfører Hermansen enormt trøkk og energi, og spesielt, sammen med Lofthus’ trommer er dette ren dynamitt. Et strålende sett!

– Jan Granlie/ nattjazz dag 2/2016

Aldersgrense 18 år.

Dato
lør 05. mai
Tid
20:00
Billettstatus
Pris: 150-250,-